Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cooki-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

A macska helyes táplálása

A macska helyes táplálása

A macska táplálási igényei a háziasítás folyamán, az évezredek során változtak, azonban - a kutyával ellentétben – mind a mai napig a valódi húsevő (carnivora) állatok közé soroljuk őket. Ezt anatómiai, élettani, anyagcserebeli sajátosságaik és a táplálkozási viselkedésük egyaránt indokolják.


                                                               © Copyright ROYAL CANIN

 

A macska, amennyiben lehetséges, jobban szereti a testhőmérsékletű ennivalót, amelynek kiválasztásában szaglása játssza a legfontosabb szerepet. Nem kedveli az édes ízt, sőt genetikai okból inaktívak az ilyen ízlelőbimbói is. Előnyben részesíti viszont a savanyú karakterű tápanyagokat és kevésbé érzékeny a sós ízekre. Szívesebben választja a szilárd vagy nedves, a húsra emlékeztető ennivalót és nem akarja megenni a poros állagú vagy nagyon zsíros konzisztenciájú eleséget.

Élettani, anyagcserebeli sajátosságai közül kiemelhető, hogy a szénhidrátokat csak nagyon kismértékben tudja hasznosítani, mivel májának nagyon alacsony a glukokináz aktivitása. Fontos tudni azt, hogy a kölyökmacska elválasztásával időben párhuzamosan, gyorsan lecsökken a tejcukor- bontó enzim kapacitása, ezért tejet ne itassunk vele (a macskák hasmenésének ez a leggyakoribb oka).


                                                                 © Copyright ROYAL CANIN

 

Fehérje anyagcseréjének fő jellegzetessége, hogy a kutyával összehasonlítva, sokkal magasabb a fehérjeigénye. Ezért és még számos más okból sem szabad cicánkat kutyaeleséggel etetni!  A taurin esszenciális (létfontosságú) aminosavnak számít. Nem megfelelő mennyiségű felvétele – hiánya – számos, súlyos egészségügyi kockázattal jár és akár elpusztulását is okozza. A taurin szükséges az epesavak konjugálásához, a retina (látóideg) megfelelő működéséhez, a szívizomzat egészségének megőrzéséhez, az idegrendszer és az immunrendszer funkciójának megőrzéséhez. Csökkent mértékű felvétele szaporodásbiológiai problémákhoz, a magzatok pusztulásához vezethet. Károsodhat a thrombocyták (vérlemezkék) képződése és működése. A taurin nagyon fontos alkotója az antioxidáns rendszernek, hiányában felgyorsul a sejtszintű öregedés (káros szabadgyökök fokozott mértékű képződése). A macskának átlagosan napi 50 mg taurinra van szüksége, de nagyon nagyok az egyedi eltérések. Másik fontos aminosav számukra az arginin, melynek hiányában hyperammonaemia (a vér ammóniaszintjének megemelkedése) alakul ki, amely akár már egy órán belül is súlyos mérgezést és elpusztulást okozhat.


                                                                         © Copyright ROYAL CANIN

 

A macska vitaminigénye és –anyagcseréje is eltér a kutyáétól. Szervezete a triptofánból nem tud niacint (B-3 vitamin) szintetizálni, ezért niacin igénye 4x magasabb a kutyáénál. Hasonlóan magas a piridoxin (B-6 vitamin) szükséglete. Még ezeknél jelentősebb élettani eltérést jelent, hogy számos állatfajjal ellentétben, a cica szervezete nem tudja hasznosítani a béta-karotint az A-vitamin előállításához, mivel bélfalának nincs dioxigenáz aktivitása. Bőrének csökkent D-vitamin átalakító képességét szerencsére az ennivaló megfelelő zsírtartalma kompenzálja.

Külön figyelmet érdemel, hogy a macska ivóvízszükséglete. Más fajokhoz képest gyengébb a szomjúságérzete, ezért általában kevesebb vizet iszik. Ezt szervezete úgy kompenzálja, hogy vizeletét besűrűsíti, ezért a kristályokkal sokkal telítettebbé válik és gyakoribb a húgyúti kövek képződése. Emiatt alakul ki különösen gyakran az ún. FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Disease) betegség, amely, ha nem kerül idejében állatorvoshoz, akár a cica életébe is kerülhet.

Ügyeljünk arra, hogy mindig az adott életkornak megfelelő tápot válasszuk ki kedvencünknek, hiszen egy kölyökcica, vagy az idősödés első vagy különösen a második fázisában (>12 év) levő macska igényei az egyes tápanyagok iránt nagyon eltérőek!

Vannak olyan anyagok, amelyek felvétele a cica egészségét veszélyezteti. Ilyen a hagyma, a csokoládéban levő metilxantin, egyes romlott halak fogyasztásakor a nagyobb mennyiségben a szervezetbe jutó hisztamin.

A helyes táplálás fontos részét képezi az is, hogy hol illetve milyen gyakran etetjük macskánkat. Arra ügyelni kell, hogy az etető tál nyugodt helyen és legalább fél méternyi távolságban legyen mind a cica-WC-től mind a pihenőhelytől. Az etetések gyakoriságát illetően 3 féle módszer ismert, bár a macska természeténél fogva gyakran (10-20 alkalommal) fogyaszt eleséget, ha lehetősége van rá. Az egyik módszer szerint naponta 2-3 alkalommal adagolhatjuk az eleséget, mások az ún. ad libitum etetést (tetszés szerinti) vagy a kombinált eljárást alkalmazzák. Ez utóbbi alapján a macska a száraz eleséget tetszés szerint fogyaszthatja, de naponta 1-2 alkalommal kap nedves ennivalót (pl. alutasakos eledel) is. Bármelyik módszert is alkalmazzuk, a legfontosabb, ügyeljük arra, hogy cicánk megőrizze az ideális testsúlyát! Az egyre gyakoribbá váló elhízás súlyos egészségügyi problémákat, betegségeket okozhat.

Az életkornak, fajtának és élettani állapotnak (pl. vemhes vagy ivartalanított cica) megfelelő, kiegyensúlyozott táplálás (jó minőségű, megfelelő tápok) és gondozás révén tudjuk biztosítani cicánk egészségét, mind hosszabb életét és jobb életminőségét.