Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cooki-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

A perzsa

A világ egyik legismertebb macskafajtája: a perzsa

Az első perzsa macskák a XVII. században kerültek Perzsiából Európába. A francia király, XV. Lajos hófehér színű perzsa cicája tette a fajtát az európai arisztokrácia kedvencévé, amelyet számos festményen is megörökítettek. Az 1871-ben Londonban a Kristály Palotában rendezett kiállításon mutatták be a fajtát a nagyközönségnek. A későbbi intenzív tenyésztői munka révén napjainkban már több mint 200 változatát ismerjük.

A közepes-nagytestű macskák közé sorolt perzsa átlagos súlya 3,5-7 kg közötti. Jellegzetessége a pompás, nagyon hosszú szőrzete és arisztokratikus, fenséges mozgása. Nyugodt, kedves, ragaszkodó természete és helyhez való kötődése miatt számára ideális a lakásban való tartás. Kötődik gazdájához, általában jól kijön fajtársaival, még a kutyákkal is és szereti a gyerekeket. Idegenekkel szemben visszafogott és a nyugalmas, kiegyensúlyozott életet kedveli. Viszonylag későn, kb. 2 éves kora körül válik igazán éretté.


                                                                                   © Copyright ROYAL CANIN

 

A perzsa cica csodálatos szőrzete rendszeres ápolást és megfelelő tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott táplálék felvételét igényli. Speciális fejformája (brachycephal: rövid fejű, azaz arckoponyája rövidebb, orra és álla nem kiálló) miatt a táplálékfelvétel számára nehézkesebb, ezért a specifikusan az igényéhez kifejlesztett ergonómiájú tápszemcséket, azaz a számára kifejlesztett fajtatápot könnyebben és szívesebben fogyasztja általában.

Gyakori náluk a könnyezés is, ezért a szemek környékét rendszeresen tisztítani kell.  Az elegáns, hosszú, tömött szőrzetük miatt különösen hajlamosak arra, hogy emésztőrendszerükben a tisztálkodás közben lenyelt sok szőrszálból úgynevezett szőrlabda képződjön.  Ez, ha nem távozik belőlük idejében, nagyon súlyos egészségügyi problémákat okozhat, tehát erre különösen oda kell figyelni és olyan tápot kell velük etetni, amely segít a probléma megelőzésében. Emésztőrendszerük egyébként is érzékeny, ezért a jó minőségű jól emészthető ennivaló etetése különösen fontos számukra és eleségváltáskor feltétlenül gondolni kell a fokozatosságra.


                                                                          © Copyright ROYAL CANIN

 

A perzsa cicák hajlamosak a húgyúti megbetegedésre, az ún alsó húgyúti betegség (FLUTD: feline lower urinary tract disease) könnyen kialakulhat náluk, amelynek akár húgycső elzáródás lehet a következménye, amely könnyen kedvencünk életébe kerülhet.  A húgyúti kövek közül mind a struvit, mind az oxalátkő előfordulásával lehet náluk számolni. Egyes vérvonalakban előfordulhat egy-egy örökletes vese rendellenesség is, az ún. polycyctás vese, amely csak felnőtt korban okoz először tüneteket.

A perzsa macska védjegye hosszú, elegáns szőrzete és annak és sűrű aljszőrzete. Nincs még egy olyan macskafajta, amelynek ennyire hosszú és vastag szőrtakarója lenne. Fejlődésük különleges figyelmet igényel, és mivel a fajta egyes jellegzetességei már kölyökkorban kialakulnak, komoly hangsúlyt kell fektetni a megfelelő táplálásra.