Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cooki-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

A Yorkshire Terrier

A YORKSHIRE TERRIERRŐL

 

E közkedvelt kistestű kutya ősei a skóciai Glasgow városából kerültek az angliai Yorkshire megyébe a 19 század elején. Több, más fajtával történt keresztezést követően standardját 1898-ban fektették le, miután a 1886-ban az Angol Kennelklub regisztrálta a fajtanevet.


                                                                         © Copyright ROYAL CANIN

 

A yorkshire terriereket kezdetben többnyire bányászok tartották, mivel patkányfogásra használták. Napjaink világszerte legkedveltebb miniatűr kutyáját már luxusként, társasági kutyaként tartják legtöbb helyen és gazdája elmaradhatatlan kísérőjévé vált olykor még nyilvános társasági eseményeken is.

A mai yorkshire terriereknek jellemzően nagyon hosszú, síma, selymes, folyamatosan növekvő szőrzetük van. Az aljszőrzet hiánya miatt bőrük érzékenyebb és sérülékenyebb, szervezetük ezért a hidegnek jobban kitett. A fajtaválasztás szempontjából nagyon előnyös tényező, hogy átlagos, várható élettartamuk, több mint 15 év. Egy kutya számára ilyen hosszú élet során már romolhat a szív és a tüdő teljesítménye és károsodhatnak az ízületei.  Az előrehaladottabb életkorban történő megfelelő táplálással viszont elősegíthetjük ezen egészségügyi problémák és következményeik mérséklődését.  

A yorkshire terriernek a többi kutyafajtához képest kisebb felületű a szaglóhámja, ami miatt szaglása gyengébb. Emiatt számára különösen fontos a táp ízletessége (a kutyák számára az ennivaló ízletességét legfőképpen annak szaga dönti el). Rendszerint jellemző rájuk a válogatósság is. Bár fogaik viszonylag erősek, állkapcsaik kicsik és finomak, ezért fokozottan kell ügyelni a szájhigiénia megtartására. Gyakori náluk a lepedék lerakódása a fogakon majd fogkövek képződése és a fogazat rendellenességei, visszamaradó tejfog, foghiány is nemritkán előfordulhat.


                                                                   © Copyright ROYAL CANIN

 

A megszületett kölykök növekedése gyors és intenzív. Ebben az időszakban különösen fontos számukra a nagy energiatartalmú táp és benne az optimális aminosav összetételű fehérjék etetése, hogy a viszonylag kis testméret és emésztőszervek ellenére biztosítani tudjuk a fejlődéshez szükséges tápanyagokat, valamint a szükséges ásványi anyagokat, vitaminokat, nyomelemeket. Célszerű, ha az etetett táp ebben az életkorban támogatja a természetes védekező rendszer megerősödését is.


                                                                              © Copyright ROYAL CANIN

 

Felnőtt korban a megfelelő táp etetésével jól elősegíthetjük a pompás szőrzet megtartását, annak lágyságát és fényességét fokozhatjuk pl. a borágófű olaj, biotin és más vitaminok adásával. Fontos a kéntartalmú aminosavak optimális arányának adása a szőr alapanyagát képező keratin szintéziséhez, mivel felnőtt korban a tápanyagok felhasználása nagymértékben fordítódik a szőrzet megújítására és minőségének megőrzésére. A fogkő elleni küzdelemben leginkább a megfelelően megválasztott állagú tápszemcse (mechanikus fogtisztító hatás) és a nyálban levő kalcium megkötése ún. kalciumkelatok révén (kémiai jellegű fogtisztító hatás) szükséges, így a foglepedék nem tud fogkővé alakulni. Célszerű azonban legalább évente állatorvossal is ellenőriztetni a fogak állapotát, mivel az elhanyagolt szájhigiénia, a hiányos fogazat számos, akár végzetes betegség kiindulási forrása lehet! Jó, ha az eledel különleges íz anyagokat tartalmaz, hogy yorkshire terrierünk szívesen fogyassza azt és ne váljon válogatóssá. Idősebb korban lényeges a szív és érrendszer egészségének megőrzését támogató anyagok pl. polifenolok etetése, amelyet egy jó minőségű táp megfelelő mennyiségben tartalmaz. Az ízületek egészségének megőrzését segíti a glükózaminok, kondroitin-szulfát etetése.

A yorkshire terrier nagyon ragaszkodó, jó jelzőkutya és mindenféle tartási körülmények között tartható: lakásban, kertben, sőt még az utazótáskában való gyakori tartózkodást is viszonylag jól tűri, ha együtt lehet a gazdájával. Kis testmérete ellenére bátor, még a nagy kutyáktól sem fél. Gazdája mellett a „falka” többi kétlábú tagjával is jó barátságban van, de az idegenekkel nem túl barátságos. Macskával csak akkor tarthatjuk általában együtt, ha kölyökkoruktól kezdve úgy nőnek fel.

Ha egy yorkshire terriert választunk négylábú társként, szinte biztosak lehetünk abban, hogy hosszú ideig lesz hűséges kísérőnk. Igyekezzünk egészségét a fajta specifikus igényeinek megfelelő helyes táplálással megőrizni!