Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cooki-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Miért kell a különböző méretű kutyáknak másfajta táp

MIÉRT KELL A KÜLÖNBÖZŐ MÉRETŰ KUTYÁKNAK MÁSFAJTA TÁP

Kevés olyan állatfaj akad Földünkön, amelynél akkora fokú testméretbeli különbségek fordulhatnak elő, mint a kutyáknál. Az ember kutyatenyésztői munkájának eredményeképp kialakultak olyan kutyafajták is, amelyek felnőtt egyedei alig néhány kilogrammot nyomnak, míg más fajták akár 80-100 kg-os súlyt is elérhetnek mire teljesen kifejlődnek.


                                                                           © Copyright ROYAL CANIN

 

Ez annál inkább bámulatra méltó természeti jelenség, mivel az újszülött kutyakölykök között nincsenek ekkora méretbeli eltérések, hanem inkább az alomszámban lehet különbség a nagyobb testű kutyafajták javára. A kistestű (10 kg alatti) Mini kutyák 2 hónapos korukra születéskori testsúlyuknak kb. tízszeresére, felnőtt korukra a húszszorosára nőnek és kifejlődésük gyors és viszonylag rövid. Ezzel ellentétben a nagytestűek (Maxi: 26-44kg) lassan fejlődnek, de felnőttkorukra elérik kezdeti súlyuk akár hetvenszeresét is. Az óriás testű fajták (> 45 kg) kifejlődése két szakaszra oszlik és hosszas, viszont korán kezdenek öregedni és többnyire rövid ideig élnek. A növekedés különböző szakaszaiban a nagyobb testméretű kutyáknak más-más pl. a kalcium-, foszfor- és energiaigénye. Ha erre nem figyelünk kellőképpen oda, súlyos csontfejlődési rendellenességek alakulhatnak ki náluk, amelynek rendellenes végtagállás, súlyos mozgásszervi panaszok, ízületkárosodás lehet a következménye.

Az eltérő testmérethez igazodó megfelelő táplálásra felnőtt korban is oda kell figyelni, mivel ilyenkor is különböző a szervezet igénye az egyes tápanyagok mennyisége iránt. Más lehet pl. az anyagcsere tempója, eltérő lehet a gyomor eleségfelvevő kapacitása stb.


                                                                            © Copyright ROYAL CANIN

 

Fontos a tápszemcsék állaga is, hiszen a nagytestű kutyák harapása sokkal erőteljesebb. A tápszemcsék mérete sem elhanyagolható, hiszen egy kistestű kutya nem tud könnyen megbirkózni a nagyobbaknak való eleséggel. Az egyben, rágás nélkül lenyelt táp viszont elakadhat a nyelőcsövükben, és ez súlyos egészségügyi kockázatot jelenthet. Az is előfordulhat, hogy nem lesz hajlandó megpróbálni megenni a nagy szemű tápot, mert annak megrágása túl nagy erőfeszítést jelent számára. A nagytestű kutyáknak viszont nagyobb tápszemcsékre van szükség ahhoz, hogy megrághassák azt. Nekik a túl kicsi tápszemcsék felvétele jelenthet gondot, mert azt rágás nélkül, habzsolva falják fel és emiatt kiesnek a rágás kedvező élettani hatásai (fogak tisztulása, könnyebb, jobb emészthetőség, jóllakottság érzet kialakulása stb.)

                                                                         © Copyright ROYAL CANIN

 

Az eltérő testméretű kutyáknak más- más egészségügyi kockázatokkal kell szembesülniük életük során. Ezek egy részét a megfelelő összetételű, az adott testmérethez szabott táplálással lehet megelőzni. Ilyen pl. a nagytestű egyedek ízületeinek fokozott érzékenysége, amelyet a tápba kevert ízületvédő hatású anyagokkal (glükózamin, kondroitin-szulfát) tudunk mérsékelni. A kistestű kutyák szájhigiéniás problémái ellen sikerrel küzdhetünk a neki kifejlesztett, fogazat egészségét (is) megőrző összetételű tápokkal.

A megfelelő táp kiválasztásához azt is célszerű figyelembe venni, hogy az eltérő testnagyságú kutyáknak különböző az öregedési ütemük, így más-más életkorban kell áttérni az érett korú ebeknek ajánlott tápokra, hiszen ezeknek is eltérő az összetétele. Ilyen különbségek lehetnek pl. a korai sejtszintű öregedés ellen ható antioxidánsok mennyiségében vagy akár a csökkenő kapacitású veseműködést figyelembevevő foszfortartalomban.

Legcélszerűbb, ha kedvencünket az életkor, a felnőttkori testméret, a specifikus igények, az életmód függvényében kiválasztott specifikusan illeszkedő táppal, minél testre szabottabban tápláljuk! Ezáltal lassítani tudjuk az öregedés tempóját, javítani tudjuk életminőségét, sőt akár hatékonyan védekezhetünk bizonyos betegségeik ellen is vagy lassítani tudjuk azok súlyosbodását.