Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cooki-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Apiguard gél mézelő méhek kezelésére A.U.V. ( 3 kg )

Ár:
48.200 Ft (37.953 Ft + ÁFA)
Gyártó: Vita Europe Ltd.
Egységár: 16.066,67 Ft/kg
Elérhetőség: Hiánycikk
A készítmény mézelő méhek varroa atka (Varroa destructor) okozta varroózisának kezelésére alkalmas.
Átlagos értékelés: Nem értékelt
hatóanyag: timol

Leírás és Paraméterek

Használati utasítás

1. A forgalomba hozatali engedély jogosultjának, továbbá amennyiben ettől eltér, a gyártási tételek felszabadításáért felelős gyártó neve és címe

A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Vita Bee Health Limited, 1 Castlewood Avenue, Rathmines, Dublin 6, D06 H685, Írország

A gyártási tételek felszabadításáért felelős gyártó: CICIEFFE S.R.L., Via G. Marconi n.13, 24040 Fornovo San Giovanni (BG), Italy

2. Az állatgyógyászati készítmény neve

3. Hatóanyagok és egyéb összetevők megnevezése

50g gél tartalmaz: Hatóanyag: Timol: 12,5g (25%) Segédanyagok: Poliakril sav, Trietanolamin, Tisztított víz

4. Javallatok

A készítmény mézelő méhek varroa atka (Varroa destructor) okozta varroatózisának kezelésére alkalmas.

5. Ellenjavallatok

6. Mellékhatások

Az alkalmazást követő néhány napon át a méhcsaládoknál esetleg enyhe izgalom, ingerültség jelentkezhet. Amennyiben a kezelés során a külső hőmérséklet meghaladja a 33¤C-ot, a fiatal fiasítás csökkenése jelentkezhet. A jelenség átmeneti, összességében a méhcsalád fejlődését nem befolyásolja. A kezelt családoknál néha fiasítás kihordás történhet. Normális magatartásra utal, ha a családok kihordják vagy kitakarítják a gélt a keretek fölé helyezett tálcából, ennek semmilyen hatása sincs a családok életére. Azonban, különösen a nagy takarítási hajlamot mutató családoknál, egyes méhek kihordhatják a fedetlen fiasítást is az Apiguardos tálcák környékéről. Ha ilyet tapasztal, távolítsa el a terméket a kaptárból. Ha súlyos nemkívánatos hatást vagy egyéb, a használati utasításban nem szereplő hatásokat észlel, értesítse erről a kezelő állatorvost!

7. Célállat fajok

8. Adagolás, alkalmazási mód(ok) célállat fajonként

Méhkaptárban való alkalmazásra.

Gyógyszeradagolás: családonként 50g gél kétszeri alkalmazása javasolt kéthetes időközzel. Évente legfeljebb két kezelés javasolt

Alkalmazási mód: 3kg-os műanyag tartály:

Nyissuk ki a kaptárt. Helyezzük a (mellékelt) adagoló kártyát középre a fiasító keretek fölé. A készítményt használat előtt jól össze kell keverni. A (mellékelt) adagoló fecskendő alkalmazásával az alábbi módon juttassuk az első adag 50 g gélt a tartályból az adagoló kártyára: Vegyük ki az adagoló fecskendőt a lezárt csomagolásból. Nyomjuk bele teljesen a fecskendő fúvókáját a gélbe, ügyelve rá, hogy a fecskendőbe ne kerüljön levegő. Lassan húzzuk hátra a dugattyút, hogy kiengedjük a fecskendőben lévő gélt az adagoló kártyára. Szükség esetén megfelelő eszköz segítségével simítsuk el a gélt. Győződjünk meg róla, hogy a tálca kártya teteje és a kaptártető között maradt legalább 0,5 cm üres tér. Zárjuk le a kaptárt. 2 hét után helyezzünk egy másik kártyát a régi helyére a fentiek szerint. A kártyát mindaddig hagyjuk a kaptárban, míg ki nem ürül. A mézkamra behelyezésekor távolítsuk el a készítményt a kaptárból. Kicsi vagy telelő családok esetében egy kártya Apiguard gél alkalmazása is elegendő lehet, melyet 4 héten át kell a kaptárban hagyni. 

A készítmény hatékonysága növelhető, ha késő nyáron, a mézhordás után (a petézés intenzitásának csökkenésekor) alkalmazzuk. Erős fertőzöttség esetén a készítmény tavasszal is alkalmazható, amennyiben a külső hőmérséklet a 15¤C-ot meghaladja.  

9. A helyes alkalmazásra vonatkozó javaslat

A hatékonyság méhcsaládonként változó lehet. Az Apiguard gél készítményt a varroa atka elleni integrált védekezés részeként ajánlott alkalmazni, a lehullott atkák számának folyamatos ellenőrzésével. Amennyiben az atkafertőzöttség növekedése tapasztalható, ajánlott egyéb kiegészítő kezelést alkalmazni a téli-tavaszi varroa atka elleni kezeléskor.

10. Élelmezés-egészségügyi várakozási idő

Élelm.eü.v.idő:

Méz: nulla nap

Mézhordás ideje alatt nem alkalmazható!

11. Különleges tárolási előírások

A kereskedelmi csomagolású állatgyógyászati készítmény felhasználható: 3 évig.

Felbontás után azonnal felhasználandó! Legfeljebb 30¤C-on, az eredeti csomagolásban, közvetlen napfénytől védve tárolandó. Fagyástól óvni kell. Az esetleges szennyeződés elkerülése végett a készítmény növényvédő szerektől és egyéb vegyi anyagoktól távol tartandó. Élelmiszerektől távol tartandó. Gyermekek elől gondosan el kell zárni! 

12. Különleges figyelmeztetések

A kezelt állatokra vonatkozó különleges óvintézkedések

A készítmény alkalmazása előtt ne etessük a méhcsaládokat! Ne használjuk a készítményt, ha a napi hőmérséklet 15¤C-nál alacsonyabb, vagy 40¤C-nál magasabb, illetve ha a méhcsaládok aktivitása nagyon alacsony. Kezelés előtt a gyenge méhcsaládokat egyesíteni szükséges.

Az állatok kezelését végző személyre vonatkozó különleges óvintézkedések 

A timol bőr irritatív tulajdonsága miatt az állatgyógyászati készítmény alkalmazása során az alábbi egyéni védőfelszerelés viselése kötelező: védőruházat, védőszemüveg, gumikesztyű. A készítmény alkalmazása során kerülni kell annak bőrre vagy szembe kerülését. Ha a készítmény mégis bőrre kerül, az érintett területet azonnal mossuk le bő szappanos vízzel. Véletlen szembe kerülés esetén a szemet bő vízzel azonnal ki kell mosni. Tartós irritáció esetén orvoshoz kell fordulni. Véletlen belélegzés vagy lenyelés esetén az orrot, a szájat és a torkot vízzel ki kell öblíteni. Ha a tünetek nem múlnak, orvoshoz kell fordulni. Alkalmazása után a készítménnyel érintkezésbe kerülő eszközöket meg kell tisztítani, valamint alaposan kezet kell mosni. A készítmény használata közben enni, inni és dohányozni tilos.

Túladagolás

Az előírt dózisnál (50g gél azaz 12,5g timol/méhcsalád) nagyobb mennyiség alkalmazása esetén viselkedési zavarok (nyugtalanság, kaptárelhagyás, megnövekedett mortalitás) jelentkezhet. Túladagolás esetén távolítsuk el a terméket a kaptárból.

13. A fel nem használt készítmény vagy hulladékainak kezelésére, megsemmisítésére vonatkozó utasítások, ( amennyiben szükségesek)

A fel nem használt állatgyógyászati készítményt, valamint a keletkező hulladékokat a helyi követelményeknek megfelelően kell megsemmisíteni.

14. Használati utasítás utolsó jóváhagyásának időpontja

2020.február 3.

15. További információk

Törzskönyvi számok:kg)

3214/3/12 NÉBIH ÁTI (3kg)

Kiszerelés:

3kg

Kizárólag állatgyógyászati alkalmazásra.

Vény nélkül, az állatgyógyászati készítmények forgalmazására jogosultak forgalmazhatják.

Gyártási szám: Lásd a csomagoláson

Lejárati idő: Lásd a csomagoláson

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!