Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cooki-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

könyv, Jürgen Tautz: A természet csodája: A mézelő méh könyv

Ár:
7.500 Ft (7.143 Ft + ÁFA)
Egységár: 7.500,00 Ft/db
Elérhetőség: Nem rendelhető
A mézelő méh (-család) élőanyagának és energiáinak térben és időben történő szervezettsége alapján a Természet talán legcsodálatosabb faja.
Gyártó: Apiliteratura hungarica
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Leírás és Paraméterek

Előszó

történelmünk kezdetei óta az embert lenyűgözi a mézelő méhek világa. Nemcsak mint a méz, hanem egy másik, kiemelkedő jelentőségű természetes anyag, a viasz előállítójaként is nagyra értékeljük ezt az állatfajt. A családban élő méhegyedek ezreinek rendezett együttműködése ugyanúgy kivívja csodálatunka, mint lépjeik geometriailag szabályos mintázata. A mai embernek pedig a mézelő méh nem csupán a mezőgazdaság szorgos munkatársát jelenti, hanem környezetünk állapotának indikátorát, valamint bizonyítékát annak, mennyire érintetlen módon találkozhat ember és természet.
Ez a faj évezredek óta minden kultúrában olyan követendő és pozitív tulajdonságok jelképe, mint a harmónia, a szorgalom és az önfeláldozás. A korszerű méhkutatás felderíti azokat a részleteket, amelyek nemcsak alkotói a méhek elkápráztató csodáinak, hanem egyúttal mélyebb bepillantást engednek az egyik legcsodálatosabb, általunk ismert életforma belső mechanizmusaiba.
Ennek a könyvnek a célja a méhcsalád-élet varázsának közvetítése mellett az, hogy meglévő tudásunkhoz új, aktuális tudományos észleléseket kapcsoljon. Azt azonban sietve le kell szögeznünk, még mindig messze nem tudunk mindent a mézelő méhről! Egyszóval, még sok új felfedezésre nyílik majd lehetőség.
E könyvön vörös fonálként húzódik végig az a csodálatra méltó tény, hogy a mézelő méhek olyan vívmányokat mutatnak, mint amilyeneket a legfejlettebb állatfajok egyik csoportjában, az emlősöknél találunk, ezt ráadásul az egyszerű egysejtűek életformájára jellemző halhatatlansággal ötvözve. Vagyis a méhcsalád -  az élővilágban e szempontból különleges helyet betöltve - kombinálja a soksejtűek sikeres megoldásait az egysejtűkével.
Éppen az élettudományokban gyakori, hogy a képi ábrázolások többet mondanak minden terjedelmes magyarázatnál. Ezért határoztunk úgy, hogy mondanivalónkat szemléltető képi környezetbe helyezzük. Tettük ezt tudatosan azon az áron, hogy - kevés kivételtől eltekintve - mellőztük a szakirodalomra, szerzőkre és felfedezőkre vonatkozó hivatkozásokat. Erre a célra az érdeklődő olvasó igénybe veheti a honlapunkat (http://www.beegroup.de), ahol minden fejezethez háttér-információkat, legyenek azok irodalmi hivatkozások, linkek, fotók, videoklipek, hanganyagok vagy hasonlók, megtalálhat. Ezt a honlapot időközönként aktualizáljuk, hogy a könyv által közvetített pillanatfelvételt kissé mozgásba hozzuk.
A mézelő méh számunkra, embereknek, a legtisztább értelemben vett természeti jelenség. A könyv eredeti címében szereplő φαιυόμευο (fenomenó) görög szó olyan megnyilvánuló, viselkedő lényre vonatkozik, mint amilyen éppen ez a szuperorganizmus, amely "jelenségként" lép föl. Lépésről lépésre, aprólékosan ügyelve a részletekre, fedjük fel mélyebb összefüggéseit ennek a szuperorganizmusnak, amely titkait nehezen árulja el, sőt, azokat a tudatlanság köde lengi körül. Azonban, mint azt bárki, aki méhekkel foglalkozik tanúsíthatja, e tekintetben minden ráfordítás megtérül.
Mégis, minél inkább sikerül a mézelő méhek világának titkaiba behatolnunk, annál nagyobb lesz a csodálkozásunk és vágyunk, hogy még mélyebben kutassunk. Már Karl von Frisch (1886-1982), a méhkutatás klasszikusa találóan megjegyezte: " A méhek állama csodálatos forráséhoz hasonlatos: minél többet merítünk belőle, annál gazdagabban buzog."
Ha az Olvasó művünk áttanulmányozása után szemügyre veszi az első mézelő méhet, amely emlékezteti őt a méhközösség egyik vagy másik meglepő jellemző vonására, fáradozásunk nem volt hiábavaló.
Könyvünk létrehozásában kifejtett közreműködésükért szívből jövő köszönetünket fejezzük ki a würzburgi BEEgroup méhkutató társaság, a Spektrum Akademischer Verlag kiadó munkatársainak.

Würzburg, 2006. november
Jürgen Tautz, Helga R. Heilmann

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!